nevěř nikomu
pod třicet...
vyhledávání
»
home
« Zpět

Jan Bochenek: "Teorie nemá s praxí téměř nic společného"







 

Když Jan Bochenek začínal na Vysoké škole ekonomické v Praze první letní semestr, už nějakou dobu se kvůli potřebě výdělku pravidelně soukal do uniformy McDonald's. Ta ho však postupem času stále víc a víc štvala. Jednoho dne už ji nenavlékl. Skončil a rozhodl se, že začne pracovat na něčem vlastním. Vzešla z toho společnost Fresh Baguettes.

 

Nápad na založení bageterie Bochenek dostal, když ve vzpomínkách zapátral, co jako gymnazista v Karlových Varech nejvíc kupoval. A co kupovali ostatní. „Říkali jsme si, že světu vládne ekonomická krize a lidé si plno věci musí odpustit. Jídlo se ale dá odpustit těžko,“ vykládá Bochenek, který na podnikatelské pole vkročil s dvěma dlouholetými kamarády. „Chtěli jsme postavit společnost téměř z ničeho. Poskytnout lidem co nejvyšší kvalitu za co nejnižší možnou cenu. Nespadnout do průměru a neinkasovat od zákazníků peníze způsobem, aby jim pak bylo líto, za co je vyhodili z okna.“

 

Plán tedy ležel na stole. Přišla na řadu obtížnější část: založení a vedení společnosti bez jakýchkoliv zkušeností.

 

„Matka jednoho z mých kolegů nám při zakládání velmi pomohla,“ vypráví Bochenek. „Dále jsme si ale museli vše zjišťovat a o vše se starat sami. V první řadě to bylo shánění peněz, což není nic příjemného. Potom dát dohromady dokumenty u notáře při zakládání společnosti s ručením omezeným. Ale pak přišlo to nejhorší. Šlo o kolaudování prostoru na prodejnu potravin.“

 

To se hodně protáhlo. Otevření prodejny, která je pár kroků od stadionu Viktoria Žižkov, se odložilo skoro o půlrok. Museli sehnat spousty potvrzení a dalšíchj dokumentů. A přitom se ukázalo, že do značné míry bylo tohle zdržení zbytečné. „Kdekoliv jsme se zeptali, a to i kvalifikovaných lidí, dozvěděli jsme se něco jiného," vzpomíná Jan Bochenek. "Problém byl i v tom, že během toho půlročního čekání jsme samozřejmě museli platit za nájem. Nakonec vyšlo na povrch, že se paní na úřadě trochu spletla a vlastně nebylo ani tolik dokumentů potřeba. Všechno tedy mohlo být mnohem jednodušší a hlavně kratší.“

 

Po kolaudačních nesnázích už mohlo začít to pravé podnikání. Bochenek si vzal na starost především zásoby a jednání s dodavateli, zbytek tříčlenného kolektivu obstaral účetnictví, dokumentaci nebo public relations.

 

Ohlasy okolí? Převážně pozitivní. Zisk? Slušný. Na uživení fajn, i když na zbohatnutí ještě ne. A všechny včetně Bochenka to stálo spousty energie i času. Vstát po šesté hodině ráno, v sedm otevřít prodejnu a pak z ní pobíhat do školy a zase zpátky. To všechno až do sedmi večer. „Skloubit se to dalo,“ tvrdí Bochenek. „Jenže kvůli tomu nebyl absolutně žádný čas na nic jiného. Záliby a trávení času s kamarády musely jít dost stranou, protože když už se výjimečně nějaký čas našel, znamenalo to jedině vytoužený odpočinek a nechuť dělat cokoliv navíc.“

 

Pobíhání na vysokou školu vzalo Bochenkovi hodně kalorií, samotné studium mu naopak dalo podnikatelské know-how. Nebo ne? „Doufal jsem, že to tak bude,“ přiznává 22letý student. „V praxi jsem se ale přesvědčil a vlastně i zklamal, že to tak vůbec není. Teorie, která přichází ve škole, nemá s realitou téměř nic společného. Věděl jsem a vím ze školy spoustu teoretických informací, vše potřebné jsem si ale nakonec musel zjišťovat extra.“

 

I škola nakonec byla v seznamu důvodů, jež vedly k tomu, že značka Fresh Baguettes nyní tak trochu přešlapuje na místě. Funguje sice catering, ale prodejna už je zavřená. „Byl na všechno malý prostor, ani umístění nemělo výhodu,“ vykládá Bochenek. „Ještě jsem kvůli svým zdravotním problémům, které se v době vypětí velmi výrazně zhoršily, potřeboval trochu odpočinku.“

 

Co dál? Projít státnicemi a snad znovu začít naplno podnikat. „Rád bych se tomu ještě věnoval, protože ty získané zkušenosti je škoda nevyužít. Dneska bych díky nim udělal spoustu věcí úplně jinak.“

 

Foto: Facebook

Komentáře k článku
Pokud chcete komentovat článek, přihlašte se:  
Líbí se vám tento článek ?
Související články
18.11.2010